Ούτε στα Άγραφα, ούτε πουθενά – σύγκρουση με κράτος, εργολάβους και σχέδια επενδυτικά

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όταν το κεφάλαιο και το κράτος μιλάνε για “πράσινη” ανάπτυξη, ουσιαστικά προσπαθούν να καμουφλάρουν την παραδοσιακή περιβαλλοντική καταστροφή με “οικολογικό” περιτύλιγμα. Και αυτό συμβαίνει, γιατί είναι δεδομένο ότι στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος η “ανάπτυξη” –όποιο χρώμα και αν φορέσει επιχειρώντας να μας μπερδέψει- μπορεί να σημαίνει μόνο κέρδη για τους λίγους και επιπτώσεις στους υπόλοιπους (από τις τοπικές κοινωνίες μέχρι το περιβάλλον συνολικά). Με λίγα λόγια, δηλαδή, αυτό που επιχειρείται να γίνει στα Άγραφα ουσιαστικά δε διαφέρει σε τίποτα από αυτό που γίνεται στην Χαλκιδική με την εξόρυξη χρυσού ή στην Ήπειρο με τις ερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες κλπ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην “πράσινη ανάπτυξη” και στα Αιολικά στα Άγραφα: “Επιδίωξη των «επενδυτών» είναι η τοποθέτηση 640 ανεμογεννητριών (μέχρι στιγμής έχουν αδειοδοτηθεί οι 40 πρώτες στα οροπέδια Νιάλα και Βοϊδολίβαδο) ύψους 120 μέτρων σε εκτάσεις των Ευρυτανικών και Καρδιτσιώτικων Αγράφων καθώς και η κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων σε σχεδόν όλα τα ποτάμια και ρέματα της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Πίνδου. Αυτή η παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε μια μη βιώσιμη χρήση των δασικών και υδάτινων πόρων, στη διατάραξη ή και κατάρρευση του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας της θιγόμενης περιοχής, με συνεπακόλουθες επιπτώσεις σε όλα τα συστήματα υπό τη μορφή του ντόμινο. Μερικές μόνο από τις επιπτώσεις είναι: η ανεπανόρθωτη ισοπέδωση των βουνοκορφών, η διάνοιξη δρόμων και η εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης εντός δασικής έκτασης, ο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, η απειλή εξαφάνισης προστατευόμενων ειδών πανίδας και χλωρίδας.”

Ήδη με δύο δυναμικές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, μέλη της τοπικής κοινωνίας συνεπικουρούμενα από αλληλέγγυους/ες πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στα σημεία που έχουν τοποθετηθεί τα μηχανήματα. Επόμενο σημαντικό ραντεβού είναι η πανελλαδική πορεία που καλέστηκε από την Ανοιχτή Συνέλευση για τις 12 του Οκτώβρη.

Όσοι και όσες, λοιπόν, δε σκοπεύουμε να μείνουμε παθητικοί θεατές μπροστά στην καταστροφική επέλαση του κεφαλαίου και του κράτους, οφείλουμε να βρεθούμε εκεί για να κάνουμε ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση ότι:

ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ, ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/10, 11.00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Αναρχική Ομοσπονδία