Τα κέρδη τους το αίμα μας

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται με τον πιο κυνικό τρόπο οτι στην ζυγαριά κόστους και ασφάλειας τον πρώτο λόγο έχει το κέρδος για το κεφάλαιο. Το αίμα των εργατών κοστίζει φτηνά. Το βράδυ της Παρασκευής 31/01, ενα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα έρχεται να προστεθεί στον μακάβριο κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων. Έκρηξη σε εγκαταστάσεις της Motor Oil στην Κόρινθο. 4 τρυαματίες, 2 εκ των οποίων νοσηλεύονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση. Η υποκρισία και ανεντιμότητα για άλλη μια φορά ξεχιλίζουν. Το γεγονός περνάει στα ψιλά γράμματα από τα ΜΜΕ, χωρίς να αναφέρονται οι πραγματικοί υπαίτιοι. Εκείνοι που καθημερινώς σαν γλειώδη υποκείμενα γλείφουν απο το πρωί ως το βραδυ αφεντικά και κυβέρνηση, θα ηταν οξύμωρο να ασχοληθούν με τον σοβαρό τραυματισμό 4 εργατών. Έχουν άλλες προταραιότητες. Από την άλλη η υποκρισία των εργοδοτών, που βρίσκονται λέει απο την πρώτη στιγμή δίπλα στους τραυματίες. Σαν κάποιος να σε ξυλοκοπάει και μετά να έρχεται στο νοσοκομείο να σου εύχεται καλή ανάρρωση.

Το έργο το έχουμε δει όμως πολλές φορές. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους εργοδότες και την διεύθυνση της Motor Oil. Είναι εκείνοι που θα έπρεπε να είχαν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για να αποφευχθεί κάποιος τραυματισμός. Είναι εκείνοι που επέλεξαν επίσης να μην το κάνουν. Να πάρουν το ρίσκο για να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη τους. Ρίσκο που μετριέται σε τραυματίες. Σε εργάτες που δουλεύουν εντατικοποιημένα και δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Για άλλη μια φορά ο τραυματισμός σημειώθηκε τις μέρες των εργασιών συντήρησης. Τις μέρες δηλαδή που υπάρχει μηδενικό κέρδος για τ’ αφεντικό και η διεύθυνση πιέζει τους εργαζόμενους να βγει γρήγορα η δουλειά. Εκείνες τις ημέρες στην Motor Oil υπήρξαν και άλλα παρόμοια περιστατικά που ευτυχώς δεν οδήγησαν σε τραυματισμό. Αλλά ανέδειξαν οτι δεν είναι η κακιά στιγμή. Είναι η καπιταλιστική λογική στην πιο ωμή της εκδοχή. Στην εκδοχή που πριν λίγα χρόνια κόστισε την ζωή σε 4 εργάτες στα ΕΛΠΕ, τους νεκρούς εργαζόμενους στην ΛΑΡΚΟ, στους νεκρούς και χτυπημένους ντελιβεράδες στο μεροκάματο του τρόμου, στους σακατεμένους εργαζόμενους του ΟΤΕ.

Το μαρτύριο των τραυματισμένων εργατών της Motor Oil όμως, δεν τελειώνει εκεί. Διακομίζονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, με την κατάσταση της υγείας τους να κρέμεται απο τεντωμένο σκηνί, λόγω έλλειψης προσωπικού και κλειστών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας έχει οδηγήσει στην υποστελέχωση των νοσκομείων τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον στα βασικά. Ειναι εγληματικό σε ενα νοσοκομείο οπως το Θριάσειο που βρίσκεται στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης, να μην λειτουργουν οι ΜΕΘ και να χάνεται πολίτιμος χρόνος που μπορεί να κοστίσει ζωές. Προτεραιότητα όμως κάθε επίδοξου διαχειριστή που αναλαμβάνει κυβερνητικό θώκο, δεν είναι η δημόσια υγεία, δεν είναι οι έλεγχοι σε εγοτάξια που βρίσκοναι σε κακά χάλια. Είναι 1500 νέες προσλήψεις μπάτσων, η μείωση της φορολογίας των αφεντικών, η μείωση των προστίμων από την ανασφάλιστη εργασία, τα δώρα στις τράπεζες με το ξεπούλημα της 1ης κατοικίας.

Στηρίζουμε την συγκέντρωση στον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου και την πορεία στα κεντρικά γραφεία της Motor Oil το Σάββατο 15/2 στις 12:00. Αλληλεγγύη και δύναμη στους τραυματισμένους εργάτες. Τα αφεντικά της Motor Oil και το κράτος οι μόνοι που ευθύνονται. Οργάνωση στην βάση, μαχητικοί και συγκρουσιακοί αγώνες απέναντι σε κράτος, αφεντικά και ρεφορμιστικές λογικές. Πόσο ακόμα αίμα ταξικών αδερφών πρέπει να χάσουμε. Τα συμφέροντά μας τα ξέρουμε καλά. Να τα υπερσπιστούμε με κάθε τρόπο.