Έννοιες όπως voucher και προγράμματα κατάρτισης είναι λίγο πολύ γνωστές στους περισσότερους από τους πολίτες αυτής της χώρας οι οποίοι έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Είναι επίσης γνωστό το πάρτι εκατομμυρίων που γινόταν και γίνεται στα ιδιωτικά ΚΕΚ καθώς και η κάτω του μηδενός ποιότητα μετεκπαίδευσης. Ωστόσο, φράσεις όπως ‘σκόιλ ελικικού’, ‘μέτζη του νέουκτη’, ‘αγοριοδοδομενόμενο’, ‘προσεμούμού’ και μερικά ακόμα διαμαντάκια δεν είναι γνωστά σε κανέναν που κατοικεί σε αυτόν τον πλανήτη -ίσως και στον γαλαξία-.

Πέρα από το γέλιο και την πλάκα που πρόσφερε καταλάθος-απλόχερα η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και απομόνωσης, υπάρχει και η σοβαρή διάσταση του θέματος η οποία κυμαίνεται σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος είναι η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος σε προγράμματα φτιαγμένα με εξαιρετικά υψηλή προχειρότητα που προσφέρουν ασυναγώνιστα χαμηλού επιπέδου κατάρτιση. Ο δεύτερος είναι η υποβάθμιση της νοημοσύνης των επιστημόνων οι οποίοι αναγκάζονται να μπουν σε έναν κυκεώνα ανούσιων μετεκπαιδεύσεων που προσφέρονται από ιδιώτες, προκειμένου να πάρουν ένα πενιχρό επίδομα.

Τα ΚΕΚ είναι μια επιχείρηση όπως όλες οι άλλες και για αυτόν τον λόγο φροντίζουν να παράγουν κέρδος. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όλο αυτό το πανηγύρι στηρίζεται στο ‘εκπαιδευτικό’ υλικό το οποίο παρέχεται από επτά πλατφόρμες οι οποίες ανήκουν σε συνολικά πέντε επιχειρηματίες. Και οι πέντε είναι φιλικά προσκείμενοι στην κυβέρνηση διατηρώντας προνομιακές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη. Το συνολικό κονδύλι, λοιπόν, της τηλεκατάρτισης-φιάσκο ήταν 193 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 85 θα κατέληγαν στα ΚΕΚ και τα 36 στους πέντε ιδιοκτήτες.

Το αδιανόητο βέβαια της υπόθεσης είναι ότι ο Βρούτσης κούνησε και το δάχτυλο, ρίχνοντας την ευθύνη στους επιστήμονες, αντί να παραδεχτεί πως υπογράφει όποιο χαρτί του πετάξει ο ΣΕΒ και αμέσως μετά να αποδεσμευτεί από τα καθήκοντά του. Ένας λόγος παραπάνω είναι ότι δεν ήταν απαραίτητη η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι και ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρύνονταν λιγότερο κατά 40 εκατομμύρια ευρώ και το επίδομα θα ήταν 800 αντί για 600 ευρώ στον κάθε εκπαιδευόμενο.

Όσο για την φαρσοκωμωδία που ονομάζεται μετεκπαίδευση, είναι να αναρωτιέται κανείς για το πόση αξία δίνει η κυβέρνηση στους πτυχιούχους αυτής της χώρας, όταν επιστημονική κατάρτιση σημαίνει πως να συρράψεις πέντε κόλλες χαρτί, πως να τις βάλεις σε έναν φάκελο και πως να τον σαλιώσεις για να κλείσει. Με λίγα λόγια, είναι εμφανές ότι ολόκληρος αυτός ο μηχανισμός έχει στηθεί για να τρώγονται  χρήματα του ΕΣΠΑ από κυβερνητικά στελέχη παρέα με τους κολαούζους τους, ενώ τα ψίχουλα που περισσεύουν να πετιούνται στο επιστημονικό προσωπικό για να του βουλώνουν το στόμα. Παράλληλα, όσο γρήγορα βγήκε σαν είδηση άλλο τόσο γρήγορα θάφτηκε από τα ΜΜΕ εφόσον και αυτά έχουν πληρωθεί αδρά για να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης. Πρόκειται μάλλον για το βασίλειο της δημοκρατίας που ονειρεύονταν ο Μητσοτάκης.

Μπροστά στο κέρδος όλα πάνε περίπατο για τις βδέλλες του κοινοβουλίου. Αυτό ας το θυμούνται καλά οι υπερασπιστές των ιδιωτικοποιήσεων. Ας το σκεφτούν καλά όλοι αυτοί που παρότρυναν τον κόσμο να χειροκροτήσει το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό ενώ πίσω από τις πλάτες του το κατηγορούν για συνδικαλισμό. Ας το σκεφτούν καλά όλοι όσοι είναι υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης εάν θέλουν το παιδί τους να μιλάει κανονικά και όχι τη διάλεκτο ‘μέτζη του νέουκτη’.

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ – Περιφέρεια Αθήνας