Είμαστε αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα των Μαπούτσε, οι οποίοι για ακόμα μια φορά διώκονται και καταστέλλονται από το ρατσιστικό και αποικιοκρατικό κράτος της Χιλής με τη συνέργεια ακροδεξιών ομάδων.

Για περισσότερες από 90 ημέρες, περίπου 30 πολιτικοί κρατούμενοι Μαπούτσε βρίσκονται σε απεργία πείνας απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους ή την τροποποίηση των προληπτικών μέτρων που σχετίζονται με την κράτησή τους υπό τις νέες συνθήκες που επιτάσσει η πανδημία του Covid-19. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του ποινικού κώδικα. Πρόκειται για το τέλος της ποινικοποίησης των Μαπούτσε και του αντιτρομοκρατικού νόμου που κληρονομήθηκε από τον δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ και την εφαρμογή της σύμβασης 169 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (άρθρα 7, 8, 9 και 10), η παράλειψη της οποίας από το κράτος της Χιλής έχει εξασθενήσει σοβαρά την υγεία του Machi Celestino Córdova ως αποτέλεσμα αρκετών απεργιών πείνας που έχει διεξάγει λόγω της άρνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των Μαπούτσε από το κράτος της Χιλής και τους αποικιοκρατικούς θεσμούς του.

Επιπλέον, απαιτείται η απάντηση από το κράτος της Χιλής για τους θανάτους του Camilo Catrillanca (δολοφονήθηκε από κρατικούς πράκτορες), της Macarena Valdés (δολοφονήθηκε από εκτελεστές που μίσθωσαν εξορυκτικές εταιρείες), του Alejandro Treuqui (δολοφονήθηκε υπό περίεργες συνθήκες) και του Brandon Huentecol (το σώμα του οποίου παραμένει ακόμα γαζωμένο από τις σφαίρες που του έριξαν οι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων). Το κράτος της Χιλής πρέπει να λογοδοτήσει για τους αιώνες συστηματικής βίας και για τις δολοφονίες των Μαπούτσε, που αποτελούν τα τελευταία χρόνια σταθερή πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης και ως μορφή πίεσης στην κυβέρνηση του Piñera, διάφορες κοινότητες των Μαπούτσε ξεκίνησαν την κατάληψη μιας σειράς δημοτικών κτηρίων στην περιοχή Araucanía (Victoria, Collipulli, Galvarino, Angol, Curacautín και Traiguén). Το Σάββατο 1/8/2020 φασίστες και παρακρατικές ομάδες που μισθώθηκαν από τα αφεντικά, οπλισμένοι με την ανοχή και τη συνέργεια του κράτους, επιτέθηκαν βίαια στην κοινότητα των Μαπούτσε, τραυματίζοντας σοβαρά αρκετούς άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Αμέσως μετά η αστυνομία συνέλαβε 46 μέλη της κοινότητας των Μαπούτσε που αναμένουν να δικαστούν από τη ρατσιστική δικαιοσύνη του κράτους της Χιλής.

Καταγγέλλουμε τις ενέργειες του νέου υπουργού Εσωτερικών της Χιλής, Víctor Pérez (ενεργός συμμετέχων στη δικτατορία του Πινοσέτ και υπερασπιστής του ναζιστή Paul Schafer), ο οποίος είναι ο υποκινητής και ο ιδεολογικός ενορχηστρωτής αυτής της βίαιης εκστρατείας. Ο Víctor Pérez κατά την επίσκεψή του πριν από λίγες ημέρες στις περιοχές των Μαπούτσε απειλούσε τους ντόπιους και έδωσε το πράσινο φως σε ακροδεξιές ομάδες όπως η APRA και η Paz en La Araucania, για να πραγματοποιήσουν αυτές τις δειλές επιθέσεις με πλήρη ατιμωρησία.

Ως αναρχικοί/ές αποκηρύσσουμε όλες τις εκφάνσεις του ρατσισμού, του φασισμού και της αποικιοκρατίας και εγείρουμε τα αιτήματα για την αυτονομία και την εδαφική αυτοδιάθεση όλων των καταπιεσμένων ανθρώπων που αγωνίζονται. Απευθύνουμε έκκληση για ενεργή αλληλεγγύη στις αγωνιζόμενες κοινότητες των Μαπούτσε. Για περισσότερα από 500 χρόνια οι Μαπούτσε βρίσκονται σε σύγκρουση με τα καπιταλιστικά και αποικιοκρατικά συμφέροντα που καταστρέφουν τα προγονικά τους εδάφη και διώχνουν με τη βία τους ιθαγενείς πληθυσμούς από αυτά. Είναι καιρός να βάλουμε τέλος στην στρατιωτικοποίηση, την καταστολή και τη φυλάκιση των όπου γης αντιστεκόμενων κοινοτήτων.

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΑΦΤΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΠΟΥΤΣΕ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Coordenaçao Anarquista Brasileira -CAB (Βραζιλία)
Federación Anarquista Uruguaya -FAU (Ουρουγουάη)
Federación Anarquista de Rosario -FAR (Αργεντινή)
Organización Anarquista de Córdoba -OAC (Αργεντινή)
Federación Anarquista Santiago (Χιλή)
Grupo Libertario Vía Libre (Κολομβία)
Devrimci Anarşist Faaliyet -DAF (Τουρκία)
Melbourne Anarchist Communist Group -MACG (Αυστραλία)
Aotearoa Workers Solidarity Movement -AWSM (Νέα Ζηλανδία)
Αναρχική Ομοσπονδία (Ελλάδα)
Alternativa Libertaria / FDCA (Ιταλία)
Workers Solidarity Movement- WSM (Ιρλανδία)
Zabalaza Anarchist Communist Front -ZACF (Νότια Αφρική)
Die Plattform-Anarchakommunistische Organisation (Γερμανία)
Union Communiste Libertaire (Γαλλία)
Embat-Organització Llibertària de Catalunya (Καταλονία)
Organisation Socialiste Libertaire -OSL (Ελβετία)
Libertaere Aktion (Ελβετία)
Bandilang Itim (Φιλιππίνες)
Anarchist Union of Afghanistan and Iran -AUAI (Αφγανιστάν και Ιράν)