Το ταξικό φοιτητικό κίνημα στην Αργεντινή έδωσε σκληρούς αγώνες το 2018 για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική του τότε πρόεδρου της χώρας, Μαουρίτσιο Μάκρι, είχε θέσει ως στόχο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης βάσει των επιταγών που επιβάλλει το κεφάλαιο. Οι φοιτητές δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Μαζικότατες διαδηλώσεις -οι πολυπληθέστερες των τελευταίων ετών- κατέκλυσαν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Αργεντινής με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και εργατών. Στα πανεπιστήμια οι φοιτητές πραγματοποίησαν μαζικές γενικές συνελεύσεις και προχώρησαν σε καταλήψεις πάνω από 60 ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ανά την επικράτεια.

Ανάμεσα στα πανεπιστήμια που κατελήφθησαν τότε από τους φοιτητές ήταν και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα (UNC). Με σαφή πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μάκρι αστυνομικές δυνάμεις κατέστειλαν τη φοιτητική κινητοποίηση, επιτέθηκαν στην κατάληψη και συνέλαβαν συνολικά 27 φοιτητές, οι οποίοι κατόπιν «έπεσαν στα χέρια» του δικαστή Μιγκέλ Ούγκο Βάκα Ναρβάχα, ο οποίος κατά τα άλλα είναι διάσημος «ακτιβιστής» για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (αυτά είναι τα κοντά ποδάρια και οι αντιφάσεις του θεσμικού, φιλελεύθερου και εν τέλει ακίνδυνου και ενσωματωμένου «ακτιβισμού»). Και οι 27 φοιτητές είναι ενεργοί συνδικαλιστικά και παρόντες στους ταξικούς αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Είναι μέλη της ταξικής φοιτητικής οργάνωσης Barricada και του συντονισμού φοιτητών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κόρδοβα. Κάποιοι εξ αυτών είναι, επίσης, μέλη της Αναρχικής Οργάνωσης της Κόρδοβα (Organización Anarquista de Córdoba). Διώχθηκε, επίσης, ένας καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κόρδοβα έπειτα από απόφαση της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης, γιατί στάθηκε αλληλέγγυος στον αγώνα των φοιτητών και υποστήριξε την κατάληψη. Τελικά αθωώθηκε στο δικαστήριο. Αντίστοιχες διώξεις πραγματοποιήθηκαν κατά 14 φοιτητών που συμμετείχαν στην κατάληψη του Εθνικού Πανεπιστημίου του Ρίο Νέγκρο (UNRN), αλλά και κατά 2 καθηγητών που υποστήριξαν τον αγώνα τους.

Σήμερα οι διώξεις των αγωνιζόμενων φοιτητών και καθηγητών συνεχίζονται με τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Αλβάρο Φερνάντεζ, που διατείνεται πως θα είναι «φίλος του λαού και προοδευτικός». Όμως, συνεχίζει στην ίδια αντικοινωνική-αντεργατική κατεύθυνση με τον προκάτοχό του, προωθώντας τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, για να ανασυγκροτηθεί, να επιτεθεί στην κοινωνική βάση και να αυξήσει τα κέρδη του. Το κράτος, ως μηχανισμός ταξικής καταπίεσης και κυριαρχίας, έχει συνέχεια, όπως και αν βαφτίζονται οι εκάστοτε διαχειριστές του, διότι τα αστικά κόμματα είναι απλώς οι πολιτικοί εκπρόσωποι των καπιταλιστών. Οι διώξεις αυτές έχουν ως μοναδικό σκοπό να αναστείλουν την ταξική οργή του φοιτητικού κινήματος και να σωπάσουν κάθε αντικαπιταλιστική και αντικρατική φωνή αντίστασης. Πρόκειται για πολιτικές διώξεις που ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση των φοιτητών και τις μαχητικές πρακτικές τους. Οι διώξεις αυτές καταδεικνύουν για ακόμα μία φορά τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής δικαιοσύνης και την καταφανή της μεροληψία υπέρ του στρατοπέδου εκείνων που κατέχουν την οικονομική και πολιτική εξουσία.

Το κράτος της Αργεντινής -όπως και κάθε κράτος- ποντάρει ότι η καταστολή θα τρομοκρατήσει την κοινωνική βάση, ότι θα την αποθαρρύνει και θα την περιορίσει στην εσωστρέφεια και στην εκλογική ανάθεση. Την ίδια στιγμή, όμως, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου έχουν καλεστεί πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Αργεντινής με κύρια αιτήματα την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και την παύση των διώξεων των αγωνιζόμενων φοιτητών και καθηγητών. Το ταξικό κίνημα δεν υποχωρεί μπροστά στις κατασταλτικές επιθέσεις, τις απειλές, τους εκφοβισμούς και την προπαγανδιστική λάσπη του κράτους και των υποστηρικτικών μηχανισμών του. Οργανώνεται, ανασυντάσσεται, αμύνεται και αντεπιτίθεται συσπειρωμένα και μαχητικά.

Εμείς εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους που διώκονται για τη συνδικαλιστική τους δράση στους ταξικούς φοιτητικούς αγώνες. Επίσης, στέλνουμε τους αγωνιστικούς συντροφικούς χαιρετισμούς μας και την αλληλεγγύη μας και στους συντρόφους της Αναρχικής Οργάνωσης της Κόρδοβα (Organización Anarquista de Córdoba). Οι αγώνες του ταξικού φοιτητικού κινήματος σε Ελλάδα και Αργεντινή έχουν στην πραγματικότητα κοινό έδαφος, ήτοι κοινά υλικά συμφέροντα, αλλά και κοινούς εχθρούς, δηλαδή το κράτος και το κεφάλαιο. Η διεθνιστική σύνδεση των κοινών μας αγώνων και η πολιτική έκφραση της αλληλεγγύης αναμεταξύ μας είναι καίρια επίδικα της ταξικής πάλης σήμερα. Αυτούς τους δεσμούς της διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης θέλουμε να συσφίξουμε εμείς. Δηλώνουμε, λοιπόν, πως θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα των συντρόφων μας και των φοιτητών στην Αργεντινή, όπως αντίστοιχα στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του ταξικού πανεκπαιδευτικού κινήματος στην Ελλάδα. Η διεθνοποίηση, η μαζικοποίηση και η όξυνση αυτών των αγώνων μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά ρήγματα στην κρατική και καπιταλιστική ηγεμονία και να δώσει νίκες που αφενός θα ικανοποιήσουν βασικές και άμεσες υλικές ανάγκες της τάξης μας και αφετέρου θα αναπτερώσουν το ηθικό της για τη συνέχεια του επαναστατικού ταξικού αγώνα με πιο μαχητικούς όρους και μαξιμαλιστικούς στόχους.

Σκεπτόμαστε διεθνώς, δρούμε τοπικά. Το μόνο σύνορο είναι ταξικό.

ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Η ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΩΝ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΔΙΧΩΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

Αναρχική Ομοσπονδία
Site: anarchist-federation.gr
email: [email protected]
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία

* Ως Αναρχική Ομοσπονδία αναρτήσαμε έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα, στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Πάτρα, πανό διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης στους φοιτητές και τους καθηγητές που διώκονται για την ταξική συνδικαλιστική τους δράση στην Αργεντινή.

Παρακάτω ακολουθούν προπαγανδιστικές αφίσες των συντρόφων/συντροφισσών από την Αργεντινή σχετικά με τις εν λόγω διωκτικές υποθέσεις: