Νίκη στα όπλα της κουρδικής αντίστασης! Ζήτω η κοινωνική επανάσταση στη Ροζάβα!

Στη 1/11/2014 οι Μονάδες Προστασίας των Γυναικών (YPJ) και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) έδιναν σφοδρές μάχες εναντίον του ISIS στην πόλη Κομπάνι της Βόρειας Συρίας, που πολιορκείτο από τις 15/9/2014. Στη 1/11/2014 πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες μαζικές διαδηλώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης στον απελευθερωτικό και επαναστατικό αγώνα του κουρδικού λαού σε πάρα πολλές περιοχές ανά τον κόσμο. Στις 26/1/2015 το Κομπάνι απελευθερώνεται από τις ένοπλες δυνάμεις της κουρδικής αντίστασης. Η απελευθέρωση του Κομπάνι σηματοδοτεί μία πολύ κομβική νίκη για την κοινωνική επανάσταση στη Βόρεια Συρία και συνάμα αποτελεί την αρχή του τέλους για το ISIS. Τελικά, στις 17/10/2017 πέφτει το τελευταίο προπύργιο του ISIS, η Ράκκα, που αποτελούσε την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους και απελευθερώθηκε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Ο λαός του Δυτικού Κουρδιστάν έχει θρηνήσει ήδη 11.000 θύματα στον σκληρό αγώνα του ενάντια στο ISIS, έναν αγώνα που επωμίστηκε κατεξοχήν ο ίδιος στις πλάτες του και για αυτόν τον λόγο όλοι οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι, από κάθε μεριά της γης, του χρωστάμε απεριόριστη ευγνωμοσύνη.

Από τον Ιούλιο του 2012 μια ζωντανή επαναστατική διαδικασία εξελίσσεται στην περιοχή της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας / του Δυτικού Κουρδιστάν, στη Ροζάβα, ορθώνοντας το ανάστημά της ενάντια στον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό και την πατριαρχία. Το απελευθερωτικό κοινωνικό εγχείρημα του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού συνίσταται στην ειρηνική συναδέλφωση των λαών με όρους άμεσης δημοκρατίας, εδράζεται στην κοινωνική οικολογία και τον ριζοσπαστικό φεμινισμό και αμφισβητεί τον ρόλο του κράτους ως οργάνου κυριαρχίας, αποδεικνύοντας με απτό τρόπο πως οι καπιταλιστές υστερούν επί της ουσίας σε επίπεδο ισχύος και η εξουσία τους θα ανατραπεί αργά ή γρήγορα από τους επαναστατημένους εργάτες και αγρότες. Αυτό είναι το ιστορικό καθήκον των υποτελών τάξεων.

Η προοπτική και η υλική πραγμάτωση της κοινωνικής και ταξικής χειραφέτησης, της αυτοδιεύθυνσης του συνόλου της παραγωγής, της διανομής και της κοινωνικής ζωής από τους ίδιους τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους θίγει εκ θεμελίων τα ταξικά συμφέροντα της άρχουσας, καπιταλιστικής, τάξης. Η κοινωνική επανάσταση στη Ροζάβα αποτελεί μια ελπιδοφόρα διαδικασία για την κοινωνική απελευθέρωση όλων των υποτελών στρωμάτων, αλλά και ένα απελευθερωτικό εγχείρημα που ανατρέπει στην πράξη τους ισχυρισμούς των αστών πολιτικών και οικονομολόγων, της ίδιας της κυρίαρχης καπιταλιστικής ιδεολογίας, περί μονιμότητας και ακλόνητης εδραίωσης του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Ο υποτιθέμενος καπιταλιστικός μονόδρομος κλονίζεται με κάθε μαχητικό βήμα που κάνουν οι λαοί στην κατεύθυνση της κοινωνικής επανάστασης. Οι απανταχού ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να χωνέψουν με τίποτα πως οι καταπιεσμένοι λαοί της Μέσης Ανατολής όχι μόνο αντιστέκονται στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα, αλλά παίρνουν τις ζωές τους στα χέρια τους οικοδομώντας από τα κάτω μια ελευθεριακή σοσιαλιστική εναλλακτική λύση απέναντι στο κυρίαρχο καπιταλιστικό παράδειγμα. Οι ιμπεριαλιστές εποφθαλμιούν και ορέγονται αυτό το πλούσιο φιλέτο γης, αντιμάχονται και συγκρούονται μεταξύ τους επί αιώνες, ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις-ανδρείκελα των δικών τους συμφερόντων, για να ελέγξουν τους φυσικούς και ενεργειακούς πόρους της περιοχής, για να διανοίξουν νέες αγορές, για να υποτιμήσουν περαιτέρω το προλεταριάτο της Μέσης Ανατολής. Με λίγα λόγια, προωθούν τα συμφέροντά τους με κάθε μέσο, μη διστάζοντας να αιματοκυλίσουν τους λαούς της περιοχής.

Οι ιμπεριαλιστές έχουν βαμμένα τα χέρια τους με το αίμα των λαών. Ανάλογα με τις περιστάσεις, τους εκάστοτε συσχετισμούς ισχύος και τα επίμαχα συμφέροντά τους, συμμαχούν ή συγκρούονται μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σφυροκοπούν ανελέητα τη χειμαζόμενη κοινωνική βάση, δηλαδή τον ταξικό τους αντίπαλο. Εδώ και 2 χρόνια το τουρκικό κράτος έχει ξεκινήσει μια αδιάκοπη επιχείρηση για την κατάληψη θέσεων της απελευθερωμένης περιοχής της Ροζάβα. Οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους συνεχίζονται μέχρι σήμερα με την αρωγή, την ανοχή και τη συγκατάθεση των διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των ισλαμιστικών συμμοριών που λειτουργούν ως μισθοφόροι και εμπροσθοφυλακή των μιλιταριστικών επεμβάσεων της Τουρκίας στο Κουρδιστάν. Τον τελευταίο καιρό το τουρκικό κράτος διεξάγει κυρίως έναν πόλεμο χαμηλής ισχύος εναντίον των θέσεων της κουρδικής αντίστασης στις απελευθερωμένες ζώνες της Ροζάβα, στον αυτοδιοικούμενο καταυλισμό μεταναστών στο Μαξμούρ και στη δημοκρατική περιοχή των Γιαζίντι στα Όρη Σενγκάλ, που διέπονται όλες τους από την οργανωτική δομή του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού. Ταυτόχρονα, όμως, βομβαρδίζει και το Μπασούρ / Νότιο Κουρδιστάν, όπου επιχειρεί να εισβάλλει στρατιωτικά. Αυτές οι στρατιωτικές επιθέσεις του τουρκικού κράτους έχουν στοιχίσει τις ζωές δεκάδων αμάχων και έχουν ωθήσει στην προσφυγιά χιλιάδες ανθρώπους. Οι δυνάμεις των Κούρδων ανταρτών και των Κουρδισσών ανταρτισσών απαντούν στις προκλήσεις και τις πολύνεκρες επιθέσεις του τουρκικού κράτους, προασπίζοντας τον λαό και το επαναστατικό εγχείρημα του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού. Ο πόλεμος στα βουνά του Κουρδιστάν μαίνεται ασταμάτητα, όπως και η τουρκική κατοχή εδαφών του Κουρδιστάν. Το τουρκικό κράτος έχει αθετήσει κάθε διεθνή σύμβαση και παραβίασε την εκεχειρία που κηρύχτηκε λόγω της πανδημίας του Covid-19. Οι συνένοχοι στο έγκλημα που διαπράττει εδώ και χρόνια το τουρκικό κράτος, οι καπιταλιστές και τα κράτη δηλαδή, σιωπούν για ακόμα μια φορά, αφού πρώτα έχουν δώσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο το πράσινο φως στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του τουρκικού κράτους και της αστικής του τάξης.

Ο συναγερμός για την υπεράσπιση της επανάστασης και των κεκτημένων της δε σταματά ποτέ στο Κουρδιστάν. Ήδη οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται να εγκαθιδρύσουν στη μέχρι τώρα αυτοδιοικούμενη περιοχή των βουνών Σενγκάλ μία υποτακτική κυβέρνηση που θα δεσμεύεται στις επιταγές τους. Στο εγχείρημά τους αυτό έχουν την αγαστή συνεργασία του ιρακινού κράτους και του ηγέτη του φιλο-ιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP), Μασούντ Μπαρζανί, που βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Οι ΗΠΑ αποσκοπούν να καταλύσουν τις δομές κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης στην περιοχή, να διαλύσουν τις λαϊκές πολιτοφυλακές και να τις αντικαταστήσουν με μισθοφορικό στρατό. Μάλιστα, όπως προειδοποιεί το Συμβούλιο Αυτόνομης Δημοκρατικής Διοίκησης του Σενγκάλ, αυτό το σχέδιο πρόκειται αρχικά να εφαρμοστεί πιλοτικά στην περιοχή Σενγκάλ και εν συνεχεία να επεκταθεί και στη Ροζάβα, ώστε να κατασταλεί με αυτόν τον τρόπο η εκεί επαναστατική διαδικασία. Επιπλέον, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) διαμηνύουν πως το τουρκικό κράτος ετοιμάζει νέα μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ροζάβα, με επίκεντρο την πόλη Αΐν Ισά. Στην περιοχή συγκεντρώνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερες δυνάμεις του τουρκικού στρατού και των ισλαμιστών του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA). Οι επιθέσεις τους έχουν αποκρουστεί μέχρι στιγμής επιτυχώς από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Το τουρκικό κράτος, όμως, δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την ιμπεριαλιστική του στρατηγική, διότι θέλει να καταλάβει άμεσα την εθνική οδό M4, η οποία ξεκινά από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, διατρέχει το Αλέπι και τη Μοσούλη και συνδέεται με δρόμους που φτάνουν στη Δαμασκό και στις υπόλοιπες αραβικές χώρες. Η κατάληψη αυτής της οδικής αρτηρίας θα καταστήσει δυνατή την τουρκική περικύκλωση των πόλεων Ντέιρ Ερ Ζορ και Ράκκα, που βρίσκονται υπό την κατοχή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ενώ παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την επιζητούμενη από την Τουρκία μεταφορά πετρελαίου από το Κιρκούκ και τη Ντέιρ Ερ Ζορ προς τη Μεσόγειο.

Οι λαοί του Κουρδιστάν είναι σώμα από το σώμα του διεθνούς προλεταριάτου. Η κοινωνική επανάσταση στη Ροζάβα και το απελευθερωτικό εγχείρημα του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού ακτινοβολούν σε όλους τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους την ελπίδα και συνάμα την αναγκαιότητα για τον επαναστατικό μετασχηματισμό του κυρίαρχου, καπιταλιστικού κοινωνικού σχηματισμού. Με κάθε δυνατό τρόπο να ασκήσουμε πίεση στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό των πολεμικών επεμβάσεων που έχουν ως στόχο τον αποδεκατισμό του αγωνιζόμενου κουρδικού λαού. Η έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη είναι αυτή τη στιγμή ένα κομβικής σημασίας επίδικο για την επιβίωση περισσότερων από 2.000.000 ανθρώπων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, αλλά και για τη συνέχιση του επαναστατικού εγχειρήματος στο Κουρδιστάν.

Να μη μείνουμε, λοιπόν, αδρανείς απέναντι στην αιμοσταγή δράση των ιμπεριαλιστών. Να δράσουμε τοπικά, σκεπτόμενοι διεθνώς, με γνώμονές μας τον διεθνισμό, την ταξική αλληλεγγύη και την επαναστατική προοπτική. Ο κουρδικός λαός, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι Μονάδες Αυτοπροστασίας των Γυναικών (YPJ) και οι αντάρτικες μονάδες των διεθνιστών αγωνιστών, αναρχικών και κομμουνιστών, δεν είναι μόνοι/μόνες τους. Στεκόμαστε στο πλευρό τους για τη νίκη του δίκαιου αγώνα τους, για τη συντριβή του φασισμού, την ανατροπή του καπιταλισμού, την κοινωνική απελευθέρωση και την ειρήνη, για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας. Από τη μεριά μας χαιρετίζουμε τις διεθνείς κινητοποιήσεις και τις δράσεις αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό. Να κάνουμε τον επαναστατικό διεθνισμό πράξη!

Στα πλαίσια, λοιπόν, του διεθνούς καλέσματος για εβδομάδα δράσεων αλληλεγγύης (1-8 Νοεμβρίου) στην κουρδική αντίσταση και την κοινωνική επανάσταση στη Ροζάβα, το οποίο απηύθυναν δημόσια η διεθνιστική καμπάνια RiseUp4Rojava και οργανώσεις του κουρδικού απελευθερωτικού αγώνα, εμείς αναρτήσαμε αντίστοιχα πανό στη Θεσσαλονίκη, το Άργος, την Πάτρα και την Αθήνα το Σάββατο 1/11 (διεθνής ημέρα αντίστασης του Κομπάνι).

ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΖΑΛΑΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΥΛΑΚΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΑΞΙΚΑ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

Αναρχική Ομοσπονδία
Site: anarchist-federation.gr
email: [email protected]
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία

Θεσσαλονίκη

Άργος

Πάτρα

Αθήνα