Η πανδημία ήταν η ευκαιρία που έψαχνε το κράτος. Τα όσα αποφασίζονται και διατάσσονται τους τελευταίους μήνες, η ταχύτητα και η βιασύνη τους, μας δείχνουν ότι έχουμε απέναντι μας έναν αδίστακτο μηχανισμό που στις πιο δύσκολες στιγμές για την κοινωνική βάση βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί.

Είναι καταπληκτικό πως συντονίζονται όλα τα πεδία της εξουσίας σε αυτή την προέλαση ενάντια στους πολλούς. Κρατικές ελίτ, πολιτικοί μεγαλοπαράγοντες, κοτζαμπάσικες οικογένειες, εταιρείες, ημέτεροι επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, μηχανισμοί προπαγάνδας. Η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων και του δημάρχου του Κώστα Μπακογιάννη, είναι ενδεικτική. Μέλος της πιο ισχυρής «αριστοκρατικής» πολιτική οικογένειας, ελέγχει τον ισχυρότερο Δήμο, ενώ συγγενείς του παράλληλα κυβερνούν όλη την χώρα από διάφορα πόστα. Από δίπλα, εκτός από το κεφάλαιο που δεν ασχολείται με το ποιος κυβερνάει, μερτικό έχει  και το  ημέτερο κεφάλαιο που αναλαμβάνει να φάει «τα λεφτά που πέφτουν στην αγορά» όπως είπε ο ίδιος ο Δήμαρχος για να βρει κάτι θετικό να καταλογίσει στα εκατομμύρια που κατασπαταλήθηκαν στις «δοκιμές» του μεγάλου περιπάτου.

Έχοντας τον κόσμο σπίτια του, τους δρόμους να αστυνομοκρατούνται και τα κανάλια  να έχουν ξεπεράσει την χουντική ΥΕΝΕΔ σε υποστήριξη της εθνοσωτήριου κυβερνήσεως, έχουν αποκτήσει μια πρωτοφανή έπαρση. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την συλλογική καζούρα για τον «μεγάλο περίπατο» και το sequel εμφανίστηκε στις οθόνες μας.

Ανάπλαση του λόφου του Στρέφη στα Εξάρχεια!

Ας δούμε πως συντονίζονται σε αυτό το  έργο πολλές και διαφορετικές στοχεύσεις του καθεστώτος και των ανθρώπων του:

1. Σε συνέχεια των μαζικών συκοφαντικών επιθέσεων κατά μια ανυπότακτης γειτονιάς της μητρόπολης και της στρατοκρατίας που της επιβλήθηκε, έρχεται και το αφήγημα της ανάπλασης. Η ιστορία είναι απλή και χιλιοπαιγμένη: Απαξίωση, συκοφαντία, καταστολή, κέρδος. Μήπως δεν ξέρει ο δήμαρχος ότι όλοι οι αθηναϊκοί δημόσιοι χώροι πράσινου έχουν μείνει χωρίς φωτισμό, ακόμα και χωρίς παγκάκια; Μήπως δεν ξέρει ότι ο Στρέφης έχει ολοκληρωτικά εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια; Μήπως δεν ξέρει για την ανάγκη στήριξης της πίσω πλευράς του λόφου από την απώλεια εδάφους με τις βροχές; Μήπως οι αστυνομικές δυνάμεις κατοχής δεν γνώριζαν ότι πριν την καραντίνα ο Στρέφης είχε καταντήσει τόπος χοντρεμπορίου ναρκωτικών από την «μη-νόμιμη» επιχειρηματικότητα των μαφιών; Τα ξέρουν όλα και τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία για να φτάσουμε τελικά, σαν ώριμο φρούτο, στην σημερινή λύση της ανάπλασης.
  2. Ο δηλωμένος σκοπός όλου του μπλοκ εξουσίας, από το επίσημο κράτος μέχρι το κρατίδιο του δήμου Αθηναίων είναι το ξεπούλημα των πάντων στο κεφάλαιο. Θα βρουν διάφορες «εκφραστικές κατασκευές» και τρυκ για να το πλασάρουν. Το τελευταίο κόλπο είναι η «υιοθεσία» πάρκων της πόλης από εταιρείες. Το έκαναν στου Φιλοπάππου, το κάνουν και στου Στρέφη. Μια εταιρεία αναλαμβάνει «δωρεάν» να αναπλάσει τον χώρο. Κάνει κάποια έργα, τα τιμολογεί και τα χειρίζεται φορολογικά όπως τη βολεύει. Κι αμέσως μετά έρχεται η παραχώρηση των φιλέτων και η εκμετάλλευσή τους. Όποιος περπατήσει στον λόφο θα δει αμέσως τι πρόκειται να δοθεί προς «αξιοποίηση». Του χρόνου. Αφού τελειώσει η «ανάπλαση» φέτος. Τα τσιμέντα που μετά την Ακρόπολη θα πέσουν και στον λόφο των Εξαρχείων θα οδηγούν σε επιχειρήσεις… Κι αν κάποιος θεωρεί ότι υπερβάλουμε ας δει τα τσιμέντα που έριξε η επιχείρηση εστίασης στον Λυκαβηττό, στο «μπαλκόνι» εκεί που κάποτε ήταν ο τόπος συγκέντρωσης τόσων Αθηναίων…
  3. Θα αναρωτηθεί κανείς, και θα έχει δίκιο, αν, στο οικονομικό σκέλος της, όλη αυτή η βαβούρα γίνεται για να πάρουν κάποια εστιατόρια και καφετέριες (έστω και «χρυσωρυχεία») ημέτερα αφεντικά. Θα ήταν προσβολή σε μια εταιρεία με τα κεφάλαια της PRODEA κάτι τέτοιο. Το ότι την ανάπλαση Στρέφη την αναλαμβάνει εταιρεία real estate μιλάει από μόνο του. Στην πραγματικότητα έχουμε διαχείριση αξιών ακινήτων και τεχνητή άνοδο η πτώση τους ανάλογα με το που μια εταιρεία έχει αγοράσει ήδη ή θέλει να αγοράσει στο μέλλον ακίνητα. Όταν κάτι στην πόλη, με τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, αναπλάθεται οι αξίες ανεβαίνουν. Όταν κάτι γίνεται κέντρο μαφιόζικης επιχειρηματικότητας οι αξίες πέφτουν. Η εναλλαγή αυτών των δύο σημαίνει δεκάδες εκατομμύρια γρήγορου κέρδους. Και να μην ξεχνάμε ότι η κυβερνώσα κλίκα εξουσίας, οικογενειακής δομής, δραστηριοποιείται στον χώρο των ακινήτων της πρωτεύουσας…

Ο λόφος του Στρέφη εκτός από φυσικός πνεύμονας είναι και ένα μέρος που κάτοικοι και επισκέπτες των Εξαρχείων ζουν. Βγάζουν βόλτα τα κατοικίδια τους, αθλούνται, αναπαύονται, συναντιούνται, διασκεδάζουν. Είναι ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης που αυτή τη στιγμή απειλείται. Απειλείται από τα κάγκελα, το τσιμέντο, τις κάμερες και σε λίγο καιρό από περιφράξεις και «χώρους ιδιωτικών συμφερόντων». Και ότι είναι γύρω από τον Στρέφη απειλείται εξίσου. Αν κερδήθηκε μια ανάσα από την υποχώρηση του airbnb με την πανδημία, τα συμφέροντα παραμένουν εδώ, τα ενοίκια κρατιούνται από τους μεσίτες σε απρόσιτα για την κοινωνική βάση επίπεδα, που σταθερά πιέζεται να φύγει από την γειτονιά. Κάνουν και τα Εξάρχεια φάμπρικα κερδών για την αγορά ακινήτων. Τα συμφέροντα της οποίας, μαζί με τις πολιτικές στοχεύσεις της εξουσίας, υπερασπίζεται ένας αστυνομικός στρατός κατοχής.

Είναι σημαντικό ότι ο κόσμος της περιοχής, κάτοικοι, επισκέπτες, εργαζόμενοι, πολιτικοί σχηματισμοί με κέντρο τα Εξάρχεια συσπειρώθηκαν άμεσα ενάντια στο νέο μεγάλο περίπατο των Εξαρχείων. Όσο κι αν υπολογίζει στην καραντίνα ο Μπακογιάννης θα βρει απέναντί του δυνάμεις που δεν υπολόγιζε. Οι εκατοντάδες και χιλιάδες άνθρωποι των Εξαρχείων και όσοι σταθούν αλληλέγγυοι, θα εμποδίσουν αυτά τα σχέδια.

Κάτω τα χέρια από τον Στρέφη, έξω οι επιχειρηματίες από τους δημόσιους χώρους.

Στηρίζουμε το κάλεσμα των κατοίκων των Εξαρχείων –την Δευτέρα 1 Φλεβάρη, στις 15:00 έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας την ώρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Καλούμε τον κόσμο των Εξαρχείων αλλά και όλης της Αθήνας να πλαισιώσει τους αγώνες για την επιβίωση του λόφου του Στρέφη και όλων των δημόσιων χώρων ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.