Οι συνθήκες που βιώνουμε σήμερα πληρούν τους αντικειμενικούς όρους που δύνανται να κυοφορήσουν τις επικείμενες κοινωνικές εκρήξεις. Απομένει η κινητοποίηση του υποκειμενικού παράγοντα για την όξυνση του κοινωνικού ανταγωνισμού και την κορύφωση της ταξικής αναμέτρησης. Εν μέσω πανδημίας και διαρκούς οικονομικής ύφεσης σε διεθνή κλίμακα καταδεικνύονται περισσότερο από ποτέ οι αγεφύρωτες ταξικές αντιθέσεις και οι εγγενείς αντιφάσεις που διέπουν τον κρατικό και καπιταλιστικό σχηματισμό. Η διάσωση, η ενίσχυση της παρασιτικής κεφαλαιοκρατικής ολιγαρχίας και η αύξηση των κερδών της είναι ο στρατηγικός άξονας των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών. Αντίθετα, οι ανάγκες του λαού και οι συλλογικές κατακτήσεις του τίθενται στη λαιμητόμο. Για την πρόληψη των κοινωνικών αναταραχών και εξεγέρσεων, τα κράτη θωρακίζονται με περισσότερη αστυνομία, με αυστηρά lockdowns που δεν έχουν καμία ουσιαστική υγειονομική αξία, με περιστολή των πολιτικών ελευθεριών, της συνδικαλιστικής δράσης και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, φροντίζοντας να διασπείρουν με κάθε μέσο τον φόβο και την υποταγή στην κοινωνική βάση. Έτσι εντείνεται ο κρατικός και καπιταλιστικός ολοκληρωτισμός.

Η πανδημία του Covid-19 μπορεί να έχει αποσταθεροποιήσει την πρότερη καθημερινή μας ζωή, όμως δεν έχει αναστείλει σε καμία περίπτωση την ταξική πάλη. Η πλατιά κοινωνική αγανάκτηση έχει ήδη αρχίσει να εξωτερικεύεται δημόσια και μαζικά σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Στη Λευκωσία έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο πολύ μαζικές πορείες, πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Κύπρου. Το Συντονιστικό «Ως Δαμέ» εξελίσσεται σε μαζικό λαϊκό κίνημα με σαφή αντικαπιταλιστικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά. Μια πλατιά κοινωνική συσσωμάτωση αγωνίζεται ενωμένα ενάντια στην κρατική διαχείριση της πανδημίας και την κυβερνητική διαπλοκή, ενάντια στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή, κόντρα στην έμφυλη βία, την πατριαρχική καταπίεση, την εντεινόμενη εργασιακή εκμετάλλευση, τη φτωχοποίηση και τους ρατσιστικούς διαχωρισμούς, απαιτώντας την ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, θέτοντας ευθέως στο προσκήνιο τις λαϊκές και εργατικές ανάγκες. Εργατικές ενώσεις, κοινωνικά σχήματα, κομμουνιστικές οργανώσεις, αναρχικές/αντιεξουσιαστικές ομάδες, αντιφασιστικές συνελεύσεις και οπαδοί έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ενάντια στον κοινό τους ταξικό αντίπαλο, το κράτος και το κεφάλαιο. Η αστυνομική καταστολή έχει δυναμώσει και φουντώσει το κίνημα στην Κύπρο. Στις 20/2 10.000 άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους της Λευκωσίας εκφράζοντας συγκροτημένα την οργή τους. Πανό και συνθήματα στα ελληνικά και στα τουρκικά εκφράζουν τη διεθνιστική συσπείρωση των λαών. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων έσπασε στην πράξη. «Οι μέρες αφθονίας σας είναι μετρημένες», βροντοφώναζαν οι διαδηλωτές.

Ως Αναρχική Ομοσπονδία χαιρετίζουμε τη μαζική και δυναμική έκφραση της κοινωνικής οργής και της πολιτικής ανυπακοής των αγωνιστών και των συντρόφων μας στην Κύπρο, εμπνεόμενοι και εμπνεόμενες από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Η πλατιά μετωπική συσπείρωση των κοινωνικών αντιστάσεων με βάση την κοινότητα των ταξικών μας συμφερόντων είναι βασικό επίδικο για τους σημερινούς μας αγώνες και την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Τα αντανακλαστικά μας, ωστόσο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένα, διότι είναι βέβαιο πως αντιδραστικές δυνάμεις καιροφυλαχτούν, προκειμένου να δημιουργήσουν τις δικές τους κινήσεις, οι οποίες θα διαρθρώνονται γύρω από τον ρατσισμό, τον σοβινισμό και τον ανορθολογισμό. Πρόκειται για ακίνδυνες κινήσεις για το κράτος και το κεφάλαιο, καθώς δε θίγουν τα υλικά τους συμφέροντα και προνόμια, αλλά διαχωρίζουν με όρους κανιβαλισμού την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Γι’ αυτό, λοιπόν, καθήκον μας είναι να μην αφήσουμε τον παραμικρό χώρο δράσης στον εθνικιστικό εσμό και να πολεμήσουμε συντεταγμένα, από ταξική και διεθνιστική σκοπιά, την αστική αντίδραση στο σύνολό της. «Αγώνας ταξικός, αντιφασιστικός, αυτή είναι η απάντηση από ‘δω και μπρος». Αυτό το σύνθημα που φωνάζουν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας στην Κύπρο οφείλει να αποτελέσει τον άξονα συσπείρωσης των κοινωνικών, ταξικών και πολιτικών δυνάμεων που θα κληθούν να δώσουν τη μάχη ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα και στην Ελλάδα.

ΩΣ ΔΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19 ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ, Ή ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

 

Αναρχική Ομοσπονδία
Site: anarchist-federation.gr
email: [email protected]
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία