Το 2015 η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής (της γαλλο-ελβετικής πολυεθνικής Lafarge-Holcim) έλαβε την άδεια, για να προχωρήσει στην καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών (RDF) ετησίως, αλλά και ιατρικών αποβλήτων. Η καύση των απορριμμάτων που περιέχουν RDF και SDF εκλύει στον αέρα ουσίες των οποίων η εισπνοή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο ή γενετικές μεταλλάξεις. Η ΑΓΕΤ είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση που χαίρει πολιτικής και οικονομικής στήριξης από τους επίσημους εγχώριους και διεθνείς θεσμούς.  Το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσαν το πράσινο φως για την επιχείρηση και ο δήμαρχος Βόλου-αρχιμαφιόζος Αχιλλέας Μπέος έχει αναλάβει τον ρόλο της κατάπνιξης και της συκοφάντησης των κοινωνικών αντιστάσεων ενάντια στην καύση απορριμμάτων.

Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» αποτελούν βασικό στρατηγικό άξονα επιχειρηματικής δραστηριότητας και κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Στην ίδια κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει απλόχερα κονδύλια για τέτοιου είδους επενδύσεις. Γι’ αυτό, άλλωστε, συγχαίρει και την ΑΓΕΤ για το «έργο» της… Μπροστά στο κέρδος οι καπιταλιστές δε λογαριάζουν ούτε την καταστροφή του οικοσυστήματος ούτε την υγεία και τις ζωές των ανθρώπων. Επικουρούνται, μάλιστα, από νόμους που διευκολύνουν τις επενδύσεις τους, όπως είναι ο αντι-περιβαλλοντικός νόμος που ψηφίστηκε πέρσι τον Μάρτιο, μέσω του οποίου επιταχύνονται πλέον οι εγκρίσεις των έργων που αφορούν την «πράσινη ανάπτυξη» και ουσιαστικά καταργούνται οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι.

Η κοινωνία του Βόλου, όμως, αντιστέκεται, αξιώνοντας μια αξιοπρεπή ζωή, ενάντια στη ρυπογόνο και επιβλαβή καύση σκουπιδιών. Το ίδιο πράττουν και οι κάτοικοι στις Σταγιάτες Πηλίου, που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της Κρύας Βρύσης, της δημόσιας και κοινοτικής πηγής υδροδότησης του χωριού, η οποία έχει τεθεί στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης. Αυτόν τον αγώνα των κατοίκων της Μαγνησίας επιχειρούν να αναστείλουν επίμονα και συντονισμένα το κράτος και το παρακράτος. Όμως, η αλληλεγγύη, ο μαζικός και μαχητικός χαρακτήρας του αγώνα τους θα νικήσουν!

Η αυτοοργάνωση, η αλληλεγγύη και ο ακηδεμόνευτος αγώνας των από τα κάτω είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να κατοχυρώσει νίκες ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο που επιβουλεύονται και υποτιμούν καθημερινά τις ζωές μας. Οι κυρίαρχοι φοβούνται τη συνειδητοποίηση της συλλογικής μας δύναμης και των δυνατοτήτων που γεννά η συσπείρωσή μας, για αυτό θέλουν να μας τρομοκρατήσουν με κάθε μέσο. Όσο, όμως, εμείς καταφέρνουμε να βαδίζουμε μπροστά συσπειρωμένα, οργανωμένα και μαχητικά, τόσο αυτοί θα υποχωρούν.

Καλούμε σε στήριξη της πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στην καύση σκουπιδιών και στηρίζουμε το μπλοκ του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Βόλου. Ενδυναμώνουμε τις κοινοτικές αντιστάσεις και τον αγώνα των κατοίκων της Μαγνησίας. Τιμούμε τη μνήμη του κοινωνικού αγωνιστή Βασίλη Μάγγου, ο οποίος βασανίστηκε από τα ένστολα καθάρματα της ΕΛΑΣ μετά το πέρας της περσινής διαδήλωσης και κατέληξε λίγες μέρες αργότερα.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/6, 18:30 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Αναρχική Ομοσπονδία
Site: anarchist-federation.gr
email: [email protected]
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία