Η διατύπωση μιας σύγχρονης θεωρίας για το κράτος είναι επιτακτικής σημασίας. Μια τέτοια δουλειά ασφαλώς δεν είναι εύκολη, και τις απαντήσεις δεν μπορεί να τις δώσει μια πολιτική επιθεώρηση αλλά μόνο ένα ζωντανό κίνημα. Στο παρόν τεύχος αποφασίσαμε να θέσουμε τα ερωτήματα, να γενεαλογίσουμε την αντίσταση απέναντι στον Νόμο, καθώς και τις παραδοσιακές αντικρατικές θέσεις, να ανιχνεύσουμε τις ιστορικές και ανθρωπολογικές ρίζες της εμφάνισης των θεσμών διαχωρισμένης εξουσίας, να παρουσιάσουμε παραδείγματα εναλλακτικής οργάνωσης απ’ όλο τον κόσμο, να ανοίξουμε διάλογο με απόψεις που προτείνουν άλλες στρατηγικές – ακόμα και ξένες προς τις δικές μας.
Γράφουμε για να ανοίξουμε τα ερωτήματα, για να προκαλέσουμε τη συζήτηση. Όχι για να περιχαρακώσουμε τις παγιωμένες μας απόψεις. Άλλωστε οι δικές μας αλήθειες, εν αντιθέσει με όλα τα στρατηγήματα της κυριαρχίας, βρίσκουν το νόημά τους μέσα από τη συνεχή τους τριβή με όλες τις όψεις του πραγματικού.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

• Σημείωμα της συντακτικής ομάδας
  • Καταστροφική σαφήνεια, της Ιωάννας Μιχαήλ
  • Αριστερά, κράτος και ρεφορμισμός, του Κώστα Λαμπρόπουλου
  • Αφέντες και δούλοι, του Antisystemic
  • Τι θα κάνουμε με το κράτος; του Φώτη Τερζάκη
  • Ζούμε για να πατήσουμε στα κεφάλια των βασιλιάδων, του Σωτήρη Λυκουργιώτη
  • Ανομία και θεωρίες του κράτους, του Κώστα Δεσποινιάδη
  • Η ανθρωπολογία ενάντια στο κράτος, του Αντώνη Δρακωνάκη
  • Η αυτονομία στις ζαπατίστικες κοινότητες, του Λεωνίδα Οικονομάκη
  • Κρατικός καπιταλισμός, του Φρίντριχ Πόλοκ (μετάφραση Ισιδώρας Στανιμεράκη)
  • Για μία ταξική κριτική της πατριαρχίας, των Αλέξανδρου Ηλιάδη & Νεφέλης-Μυρτώς Πανδίρη
  • Βιβλιοπαρουσίαση: Γιατί είμαι αναρχική, της Μαρίας Μαγγανάρα
  • Για τον Σκαντζόχοιρο

Η εικονογράφηση του τεύχους περιλαμβάνει σκίτσα και χαρακτικά του Clifford Harper.

ISSN: 2241-5580

176 σελ.

Τιμή: 5 ευρώ

Ιούνιος 2015

Όποιος/όποια επιθυμεί να διακινήσει την πολιτική επιθεώρηση «Κοινωνικός Αναρχισμός» και τους υπόλοιπους τίτλους των Ελευθεριακών Εκδόσεων Κουρσάλ σε στέκια, καταλήψεις, κοινωνικούς χώρους αλλά και χέρι με χέρι, μπορεί να επικοινωνήσει στο [email protected] και στο τηλέφωνο 6984816962.