Το σήριαλ της δίκης της Χρυσής Αυγής φτάνει στο τέλος του. Την Τετάρτη 7 Οκτώβρη βγαίνει η απόφαση, στην πραγματικότητα μένει να μάθουμε αν η αστική δημοκρατία θα δηλώσει ότι θέλει να ξεφορτωθεί (υπάρχει πάντα και το εφετείο) το ναζιστικό κόμμα σαν τρίχα από το ζυμάρι ή θα του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, μήπως και σοβαρευτεί. Γιατί κανείς να μην έχει αμφιβολία η απόφαση είναι πολιτική, πάντα τέτοιες αποφάσεις είναι πολιτικές, η «ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» είναι μια καθεστωτική πολυτέλεια που δεν αρμόζει σε τέτοια διακυβεύματα.
5,5 χρόνια πέρασαν από την έναρξη από την έναρξη αυτού του δικαστικού μαραθώνιου. 5,5 χρόνια όπου η μητέρα του Παύλου Φύσσα πρέπει να ξαναζεί αδιάκοπα τον φόνο του παιδιού της, 5,5 χρόνια στα οποία η ηγεσία των ναζιστών, ακόμα και ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας κυκλοφορούν ελεύθεροι και συνεχίζουν την δράση τους – αν και με ψαλιδισμένα φτερά, 5.5 χρόνια που δικηγόροι, πολίτες, αλληλέγγυοι προσπαθούν να αποδείξουν το αυτονόητο και προφανές στους πάντες, ότι ο φασισμός είναι πάντα μια δολοφονική μηχανή.
Γιατί κράτησε 5,5 ολόκληρα χρόνια αυτή δίκη;
Γιατί ποτέ το κράτος δεν ήταν προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τους πάντα χρήσιμους εξωθεσμικούς του μπράβους ως πιθανούς εχθρούς. Κι όταν αναγκάστηκε να στραφεί εναντίον τους τόσο από την κοινωνική κατακραυγή όσο και από τους μικροκομματικούς υπολογισμούς της τότε δεξιάς κυβέρνησης, τα έκανε δικονομικά μαντάρα. Ο αντιτρομοκρατικός νόμος φτιάχτηκε για να καταστείλει την άλλη πλευρά, όχι τα παιδιά με τις ελληνικές σημαίες και του μαίανδρους…
Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η πολιτική απόφαση του κράτους για την χρυσή αυγή. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο από όλα όμως είναι η ολοκληρωτική και έμπρακτη καταδίκη του φασισμού και των παραφυάδων του από την κοινωνική βάση. Και η λήξη αυτής της δίκης είναι ένα ισχυρό συμβολικό σημείο για να εκδηλωθεί αυτή η έμπρακτη καταδίκη.
Και λέμε συμβολικό γιατί ο φασισμός στην Ελληνική ουδέποτε περιορίστηκε στην χρυσή αυγή, ούτε κι όταν οι δημοσκοπήσεις της έδιναν διψήφια ποσοστά. Είναι φαινόμενο πολύ ευρύτερο κοινωνικά αλλά και πολιτικά έχει κι άλλους οργανωμένους εκφραστές ενώ μεγάλο μέρος του φασιστικού κοινού είναι διεσπαρμένο σε mainstream κόμματα.
Όπως και να έχει όμως η στιγμή είναι σημαντική και το πολιτικό της φορτίο υπερβαίνει ακόμα και την συγκυρία της πανδημίας. Είναι σημαντικό στα δικαστήρια της Λουκάρεως, αλλά και σε κάθε άλλο σημείο της χώρας την Τετάρτη 7/10, ο κόσμος να βγει στον δρόμο και να εκφράσει την κοινωνική και λαϊκή καταδίκη τόσο της χρυσής αυγής όσο και κάθε άλλης εκδήλωσης της φασιστικής μόλυνσης.
Ολοι/ες στα δικαστήρια της Λουκάρεως, Τετάρτη 7/10/2020 στις 9.00 π.μ. με όλα τα μέτρα ασφάλειας για την πανδημία.